Wednesday, July 30, 2008

RECIPE LAKSAM

Bahan-bahan:

Bahan laksam:

3cwn tpg beras
1/2 cwn tpg gandum
4cwn air

Bahan kuah:
Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa
Sdkt bwg putih
Sdkt bwg merah/besar
Santan (pekat)
Asam keping
Sdkt garam

Bahan ulam:

Kobis(dicincang halus)
timun

kcg panjang (dicincang halus)
taugeh

Cili:
cili kering
cili padi
belacan
sedikit garam


Cara membuat:

Utk laksam:
Campurkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit bancuhan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis

Untuk kuah:
Kisar isi ikan, bawang putih dan bawang merah. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.

Untuk cili:
Cili kering dan cili padi dikisar dgn belacan, tambah sedikit garam.
Laksam ni mmg sedap...ni ikut resipi mak mentua aku...ekekeke...x penah wat sndiri lagi..biase mkn ble balik kg somi aku...hahahahha.............

No comments: