Bahan-bahan:
Udang 1/2 kg
Mee kuning 1kg ( basuh dan celurkan)
Rempah kari
Mee kuning 1kg ( basuh dan celurkan)
Rempah kari
2 senduk kecil cili boh
6 ulas bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
1/2 inci halia
Kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkeh ( semua ni sikit je..nak kasik wangi)
6 ulas bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
1/2 inci halia
Kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkeh ( semua ni sikit je..nak kasik wangi)
Daun kari 1 tangkai
Tauhu kering
Udang kering
Asam keping
Tauhu kering
Udang kering
Asam keping
Pati santan
Bahan hiasan:
Telur rebus, bawang goreng, sawi (celurkan), taugeh (celur jugak), cili besar, limau kasturi
Cara-cara:
Masukkan serbuk kari dgn air panas utk jadikan paste. Masukkan juga cili boh tadi.
Bersihkan udang, keluarkan kepala udang tersebut. Kepala udang ini direbus dgn sedikit air. Kemudian kisar dan tapiskan air tersebut untuk jadikan stok.
Bersihkan udang, keluarkan kepala udang tersebut. Kepala udang ini direbus dgn sedikit air. Kemudian kisar dan tapiskan air tersebut untuk jadikan stok.
Panaskan minyak. Masukkan daun kari, kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih.
Masukkan juga bahan-bahan yg ditumbuk tadi. Bila dah agak kekuningan masukkan paste kari.
Bila dah pecah minyak, masukkan santan, stok udang, garam secukup rasa dan asam keping. Garam tu mesti secukup rasa supaya santan tak berketul-ketul. Masukkan udang setelah mendidih dan pecah minyak.
Masukkan juga bahan-bahan yg ditumbuk tadi. Bila dah agak kekuningan masukkan paste kari.
Bila dah pecah minyak, masukkan santan, stok udang, garam secukup rasa dan asam keping. Garam tu mesti secukup rasa supaya santan tak berketul-ketul. Masukkan udang setelah mendidih dan pecah minyak.
Bila mendidih, masukkan tauhu kering yg telah di potong dua, kacau dan tutup api.
Masukkan mee dalam mangkuk, kuah dan bahan-bahan hiasan dan sedia untuk dimakan.
Masukkan mee dalam mangkuk, kuah dan bahan-bahan hiasan dan sedia untuk dimakan.
Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment