Tuesday, July 22, 2008

RECIPE MEE KUAH PEDAS


Bahan-bahan (A) :
3 camca besar minyak masak
1 liter air
1 kg mee kuning (dicelur & ditoskan)
150 gm keledek (direbus & dilenyek, kalau guna keledek oren, lebih sedap lagi)
125 ml sos tomato
100 gm kacang tanah (disangai & dikisar)
garam & gula secukup rasa

Bahan-bahan (B) :
2 camca besar ketumbar
1 camca besar jintan manis
1 camca besar jintan putih
3 camca besar udang kering
40 gm ikan bilis

Bahan-bahan (C) :
1 labu bawang besar
4 labu bawang merah
3 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
1 cm belacan

Bahan hiasan :
4 biji limau kasturi (dibelah 2)
3 tangkai daun bawang (dimayang)
5 tangkai daun sup (dimayang)
2 biji tomato (dibelah 6 atau 8)
4 biji telur (direbus & dibelah 4)
Bawang goreng
Tauhu goreng

Cara membuat :

1) Bahan (B) mestilah dikisar halus dan ketepikan.
2) Kisar halus bahan (C) dan ketepikan.
3) Panaskan minyak, tumis bahan (C) hingga wangi.
4) Masukkan bahan (B) dan kacau hingga pecah minyak.
5) Masukkan air, keledek lenyek dan sos tomato. (kekadang keledek tu akan bergumpal, so, kuah kena dikacau sehingga keledek tak bergumpal)
6) Setelah kuah pekat, masukkan kacang tanah, garam dan gula. Masak hingga mendidih, kemudian tutup api.

7) Siap untuk dihidang panas-panas bersama mee kuning dan letakkan bahan hiasan utk kelihatan lebih menarik.

Resipi ni nmpak cam sdp je...mcm mee rebus..tp pedas....aku nak try la...hehehe..

No comments: