Bahan A:
2 keping tempe (dipotong dadu)
2 keping tauhu (dipotong dadu)
2 biji kentang (dipotong dadu dan digoreng)
1 keping tauhu goreng (dipotong kecil)
1 mangkuk serai (direndam)
100 gm ikan bilis (digoreng)
Bahan B:
1 mangkuk cili boh
1/2 cwn gula
1/2 inci halia (dihiris)
1/2 inci lengkuas (dihiris dan dikisar)
1 bj bawang besar (dihiris dan dikisar)
1 1/2 cwn minyak masak
Cara membuat:
Panaskan minyak & gorengkan bahan A secara berasingan terlebih dahulu. Masukkn halia kemudian tumiskan cili sehingga garing & mengeluarkan aroma. Masukkn gula, kemudian kacau hingga rata. Setelah itu, masukkn bawang & lengkuas yg telah dikisar. Masukkan juga sedikit garam sebagai penmbah rasa. Akhir sekali, masukkn semua bahan A tadi dan gaul sehingga rata.
Info: Tempe adalah makanan kacang soya yg amat popular di Asia Tenggara. Proses penapaian mmberikan tempe banyak zat dan komponen rasa. Ia mengandungi bakteria berguna yg menghasilkan vitamin B12. Tempe juga merupakan sumber serat yg amat baik utk bdn.
Walalalala....tempe ni mknn kegemaran aku sejak kecik..hahha..sume mknn yg berasaskn tempe mmg aku suke sgt2...nak2 lak sambal goreng tempe campo petai yg mak aku wat...huh...sodap hingga menjilat ibu jari..nyam..nyam....
No comments:
Post a Comment