Thursday, July 17, 2008

RECIPE KEK LAPIS ASAM BERKUKUS


Bahan-bahan:

1 buku butter
10 biji telur (asing putih dan kuning)
2 1/2 cawan gula halus
1 cawan susu pekat manis
3 1/2 cawan biskut cream cracker [mesin halus & diayak]
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil baking powder
Pewarna (merah/hijau/kuning)
Asam / haw flakes

Cara Membuat:

Pukul putih telur dan gula sampai kembang, ketepikan. Pukul kuning telur dan butter. Masukkan susu pekat, esen dan baking powder dan tepung biskut soda. Kemudian, masukkan adunan putih telur tadi ke dalam adunan yang kedua dan gaul hingga rata. Setelah itu, bahagi adunan kepada beberapa bahagian mengikut jumlah warna atau lapis yang dinginkan. Kukus lapisan pertama, setelah masak kukus lapisan kedua dan susunkan asam manis/haw flakes di atasnya dan seterusnya hingga habis .


Tryla wat kek ni..aku dah banyak kali wat dan hasilnye memang memuaskan...sedap pun sedap....feveret kek aku sebab ade asam..pastu lapisan kaler2..nmpak cantik bl dihidang..

No comments: