Bahan-bahan:
500g tulang lembu
1 sup bunjut adabi
3 kiub ayam
1 sup bunjut adabi
3 kiub ayam
2 1/2 liter air.
3-4 ulas bawang putih (dihiris)
1 cm halia (ditumbuk sedikit)
minyak untuk menumis
daun sup/ daun bawang
bawang goreng
cili padi -kalo nak pedas
limau nipis- kalo suka masam2 cikit
2 ketul ubi kentang
3-4 ulas bawang putih (dihiris)
1 cm halia (ditumbuk sedikit)
minyak untuk menumis
daun sup/ daun bawang
bawang goreng
cili padi -kalo nak pedas
limau nipis- kalo suka masam2 cikit
2 ketul ubi kentang
1/2 batang lobak merah
garam
bunga lawang
kulit kayu manis
Cara membuat:
Panaskan minyak, tumislah bawang putih, halia,bunga lawang dan kayu manis sehingga mengeluarkan aroma yg wangi. Kemudian,masukkan air dan tulang tadi. Rebus hingga empuk. Bila dah empuk, masukkan pula ubi kentang dan lobak merah. Masuk pula rempah sup bunjut dan juga kiub ayam. Biarkan sehingga ubi kentang empuk (Kalau nak pedas, masukkan cili padi). Setelah itu, masukkan sedikit gula dan garam secukup rasa. Tak cukup manis tambahlah gula. Tak cukup masin, tambahkan garam. Apabila masak, bolehlah letak bawang goreng, daun sup, daun bawang dan cili padi. Kalo suka masam perahlah sedikit limau nipis.
Sape penggemar sup tulang, bolehlah cube resipi ni. selamat mencube..
No comments:
Post a Comment