Wednesday, July 23, 2008

RECIPE LAKSA MELAYU



Bahan untuk kuah:
1 kilo ikan kembung(direbus)
20 tangkai cili kering(dikisar)
2 biji bawang besar(dikisar)
sedikit belacan(dikisar bersama bawang dan cili kering)
bunga kantan
daun kesum
2 batang serai
asam keping (mengikut citarasa)
garam secukup rasa


Bahan untuk hiasan:
laksa basah atau laksa kering
timun(dihiris)
daun salad(dihiris)
daun pudina(dihiris)
bawang besar (dihiris)
limau kasturi(dipotong 2)
cili merah(dihiris)
telur rebus (dipotong 2)

Cara membuat:
Ikan yg sudah direbus diasingkan dari tulang dan dihancurkan (tulang ikan dikisar dan diambil stok airnya). Masukkan bersama air rebusan ikan tadi. Masuk semua bahan yg telah dikisar dan serai yg dititip. Masukkan bunga kantan,daun kesum dan asam keping. Setelah masak, hidang bersama bahan hiasan tadi.

ni feveret makanan adik aku..tiap kali balik umh,kompem wat laksa...hehe..sampai jd pro dah wat laksa ni..ekeke..senang pon iye...

No comments: