Wednesday, February 11, 2009

RECIPE KUIH CAKOI



Bahan-bahan:

1 cawan air
2 cawan tepung roti
¼ sudu kecil instant yeast
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil garam
¾ sudu kecil tawas/alum (Sejenis garam, ada pelbagai kegunaan seperti untuk menghasilkan Baking Powder. Dapat dlm bentuk macam garam atau serbuk.)
½ sudu kecil baking soda
½ sudu kecil ammonia atau Nutre Powder (utk menghasilkan cakoi yg lebih ranggup, takde pun takpe... susah nak cari ammonia for cooking)
1 sudu besar minyak
Minyak utk menggoreng
Cara membuat:

Masukkan semua bahan2 ke dalam breadmaker, pilih menu buat doh dan ON kan. Bila dah siap uli, keluarkan doh dari breadmaker. Taburkan tepung ke atas papan canai. Bahagikan doh kepada 2, buatkan bentuk panjang (40cm) setiap satu. Tutup doh dgn kain atau plastic wrap, biar naik dlm suhu bilik selama 45 minit.
Ratakan doh dgn tangan, biar jadi 1cm tinggi dan 5-6cm tebal. Potong 2-2.5cm seperti dlm gambar, biar rehat selama 10-15 minit lagi.

Panaskan minyak utk menggoreng (deep-fry) dgn api kecil. Ambil sekeping doh, bubuh sedikit air dgn mengunakan lidi sate seperti dlm gambar.

Letak sekeping doh diatas doh tadi, tekan di tengah2 dgn lidi sate.


Pegang kedua-dua hunjung dan tarik pelahan-lahan, biar jadi 15-20cm panjang dan terus masuk ke dalam minyak panas. Kacau sikit apabila dia dah timbul kat permukaan minyak supaya dia jadi lebih kembang. Goreng sehingga perang keemasan.

*Doh ni agak lembut, kena taburkan tepung banyak. Doh yg betul2 naik, senang nak ditarik.
Boleh buat saiz besar sikit jika guna kuali yg besar.

3 comments:

izzat fahmi said...

kalau manual nak uli berapa lama encik? thanks before =)

Anonymous said...

tq ngan rsp cakoi,dh bnyk thn cari rsp ni, ingt nk buat bljr wat bisnes cakoi, cmne k x?

jimy said...

sy nk bisnes cakoi area kota bhharu...amat2 memerlukan guru study sorang byk yg silap utk mkn seisi keluarga 2 blh lah..klu ada sape2 yg sudi membantu atau sewaktu dgn nye sila hubungi sy di jimihusin@yahoo.com.my