Wednesday, February 11, 2009

RECIPE POPIAH SEAWEED CHIPS


Bahan-bahan:

1 bungkus kulit popiah
1 bungkus besar dried seaweed (yg sedia dimakan mcm tu je)
1 biji telur
2-3 cawan minyak masak utk menggoreng
Cara membuat:

Pecahkan telur dlm mangkuk kecil dan pukul sedikit menggunakn garpu. Sediakan sekeping kulit popiah. Sapu rata telur td di atas permukaan kulit popiah hingga menutupi keseluruhannya. Susun dried seaweed di ats kulit popiah yg sudah disapu telur td dan tutupkan dgn sekeping kulit popiah lg. Ulang langkah yg sama sehingga kulit popiah/dried seaweed habis.
Gunting kulit popiah yg sudah berinti td mengikut bentuk dan saiz yg disukai. Pnskan minyak dlm kuali dan goreng sehingga kulit popiah agak kekuningan. Angkat dan toskan. Sedia utk dihidangkan dan dimakan dengan sos cili...kalau x abis,leh simpan lam bekas kedap udara.

No comments: