Tuesday, February 3, 2009

RECIPE AYAM GORENG PERCIK BERKUAH


Bahan-bahan:

*Bahan A*
1 ekor ayam (dipotong sederhana) - dilumurkan kunyit, garam & digoreng (jgn terlampau garing)
*Bahan B*

* digiling/tumbuk halus
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
****
2 batang serai (dititik)
15 tangkai cili kering (dikisar)
1 biji kelapa (diambil santannya)
asam keping (4-5 keping)
gula & garam secukup rasa
Cara membuat:

Mula-mula gorengkan ayam dan ketepikan. Kemudian tumiskan bahan B hingga wangi. Masukkan 2 sudu besar cili kisar & serai dan tumiskan hingga naik minyak. Masukkan santan, ayam goreng dan asam keping. Masukkan juga garam & gula secukup rasa. Masakkan dengan api perlahan sehingga kuah pekat & hidangkan.

No comments: