Tuesday, February 3, 2009

RECIPE KUIH CUCUR BADAK


Bahan-bahan:

*utk kulit*
2 biji keledek saiz besar
1 cawan tepung gandum
Garam
*utk inti*
1/2 biji kelapa parut
1 cawan udang kering
1 sudu kecil kunyit serbuk
2 biji bawang besar
7 tangkai cili kering (ikut kepedasan masing2)
4 batang serai
1 sudu besar minyak masak
Garam dan gula
Cara membuat:

Untuk inti, blender cili kering, serai, udang kering dan bawang dgn sedikit air. Setelah halus masukkan kelapa parut, blender sekali. Blend sekejap je. Setelah itu masukkan semua kedalam kuali. Masukkan juga kunyit, minyak, garam, gula dan serbuk perasa. Kacau sehingga inti tu masak, ia akan kelihatan kering sedikit.
Utk kulit, rebus keledek dengan air dan sedikit garam sehingga lembut. Setelah masak , buang air dan lenyekkan keledek tersebuk. Kemudian, campurkan tepung sedikit demi sedikit. Jika adunan lembik lagi tambahkan lagi sedikit tepung. Jgn terlalu byk nanti tak sedap.
Selepas itu buat doh kecil2 . Leperkan doh tersebut dan letakkan inti di tengah2nya kemudian tutup kembali. Goreng dengan api yang sederhana. Siap untuk di santap.

No comments: