Thursday, February 12, 2009

RECIPE NASI GORENG TOMYAM



Bahan-bahan:

2 mangkuk nasi
5-6 ekor udang segar
1-2 ekor sotong sederhana - potong ring
200 g daging ayam - potong kecil2
4 biji bawang merah - hiris
2 biji bawang putih - ketuk
3-4 biji cili padi - tumbuk@potong2 - klu nk pedas
1 peket perencah tomyam adabi@ 2 kiub pes tomyam maggi/knorr
kubis - hiris kecil2
carrot - hiris memanjang
tomato - potong dadu
1 batang serai - ketuk
3 helai daun limau purut - racik2
1 biji telur
garam
Cara membuat:

Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan perencah tomyam. Kalau kering sgt tambah air sedikit. Masukkan cili padi skali jika inginkan pedas. Masukkan ayam. Biarkan ayam masak sekejap. Masukkan sotong, udang, carrot, tomato, serai dan daun limau purut. Gaul rata. Pecahkan telur dan taburkan garam kemudian gaul. Masukkan nasi dan gaul kembali hingga rata. Last skali masukkan kobis. Gaul hingga masak. Setelah dihidang, hiaskan dengan daun bawang n hirisan lada merah. Hidangkan bersama ayam goreng berempah, keropok ikan dan sup ayam jika suka.

1 comment:

blogresipi said...

Huhu..my faveret ni :)

www.blogresipi.wordpress.com