Bahan-bahan:
Kulit popia saiz besar secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Minyak untuk menggoreng
*inti*
1 cawan daging kisar
500 g ubi kentang-potong dadu
1 labu bawang besar-potong dadu
2 ulas bawang putih-cincang
1 sudu besar rempah kari
garam secukupnya
gula secukupnya
1 tangkai daun kari (optional)
sedikit minyak untuk menumis
1 cawan daging kisar
500 g ubi kentang-potong dadu
1 labu bawang besar-potong dadu
2 ulas bawang putih-cincang
1 sudu besar rempah kari
garam secukupnya
gula secukupnya
1 tangkai daun kari (optional)
sedikit minyak untuk menumis
Cara membuat:
*inti*
Panaskan minyak dan tumis bawang dan daun kari sehingga wangi. Masukkan rempah kari biar sehingga garing. Masukkan daging. Kacau sehingga daging tak berketul. Kemudian masukkan kentang, garam, gula dan sedikit air. Masak sehingga kering dan kentang empuk. Padamkan api. *** Kentang tu kalau nak cepat empuk bolehlah direbus dulu - 2/3 masak.
Panaskan minyak dan tumis bawang dan daun kari sehingga wangi. Masukkan rempah kari biar sehingga garing. Masukkan daging. Kacau sehingga daging tak berketul. Kemudian masukkan kentang, garam, gula dan sedikit air. Masak sehingga kering dan kentang empuk. Padamkan api. *** Kentang tu kalau nak cepat empuk bolehlah direbus dulu - 2/3 masak.
*kulit*
Ambik kulit popia dan potong 3( 1 keping kulit popia akan jadi 3 keping) .Ambik satu keping kecil kulit popia. Masukkan inti. Lipat-lipatkan biar jadi bentuk segitiga. Pada hujungnya boleh lekatkan dengan air atau telur putih. Buat sampai habis. Goreng dalam minyak penuh dengan api sederhana.
No comments:
Post a Comment