Bahan-bahan:
kueh teow
2 biji telur
lada hitam / lada putih
mix seafood
lobak
1-1 1/2 sudu besar tepung jagung
1 cawan air
sayur-sayur lain (optional)
1 ulas bawang putih
2 biji cili padi (kalau nak lebih pedas boleh letak lebih)
sos tiram
2 biji telur
lada hitam / lada putih
mix seafood
lobak
1-1 1/2 sudu besar tepung jagung
1 cawan air
sayur-sayur lain (optional)
1 ulas bawang putih
2 biji cili padi (kalau nak lebih pedas boleh letak lebih)
sos tiram
Cara membuat:
Pukul telur bersama garam dan sedikit lada hitam/ putih di dalam gelas. Masukkan keuh teow hingga 3/4 gelas. Kemudian, tuang dalam kuali yang dah diletakkan dengan sedikit minyak. Ratakan kueh teow supaya menjadi sedikit nipis. Balikkan supaya kedua-dua belah masak (buat macam goreng telur dadar tu). Masukkan dalam pinggan. Untuk kuah pula, tumis bawang putih hingga sedikit perang. Kemudian masukkan seafood mix. Tuangkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air dalam kuali. Masukkan sedikit lada hitam, cili padi, sedikit sos tiram, lobak dan sayur-sayuran. Biarkan kuah sedikit pekat kemudian tuangkan ke dalam pinggan berisi kueh teow tadi. (kalau nak lebih kuah boleh tambah lagi air)
3 comments:
salam..akak..nak mintak resipi ni ya...trma kasih 4 diz recipes
nak tnye ehh..hidangan nie tuk bpe org???
sy dah try.. thanks ..:)
Post a Comment