Bahan-Bahan:
60 gm udang sederhana besar
60 gm perasa udang
70 gm mee kuning
20 gm sotong
5 gm bawang putih(dicincang)
4 sudu besar cili merah
½ sudu asam jawa
¾ sudu kecil gula
minyak masak
tauge dibuang ekornya
tauge dibuang ekornya
tauhu
1 sudu kecil kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1 biji telur
garam secukup rasa
salad
limau kasturi
Cara membuat:
Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga kekuningan. Masukkan perasa udang, cili, gula & air asam jawa. Biar(2 min) hingga naik baunya. Masukkan tauhu, udang, sotong & telur. Setelah masuk, campurkan mee, tauge, kicap cair & pekat. Biarkan hingga masak sebelum dihias dgn potongan limau & salad.
No comments:
Post a Comment