Thursday, January 22, 2009

RECIPE TOM YAM LAKSA

Bahan-bahan:
1 bungkus mee laksa (rendam, kemudian rebus hingga lembut, toskan dan gaul dgn sedikit minyak)
500 g ayam (dipotong kecil, perap dgn asam limau, cuci bersih dan toskan)
10 - 15 ekor udang sederhana besar, dibersihkan
7 - 8 ekor sotong sederhana besar, dipotong bulat dan bersihkan
2/3 botol "LIFE" tom yam paste
2 batang serai, dititik
3 helai daun limau purut
1 genggam daun kesom
200 ml pati santan (guna santan kotak pun ok)
1 liter air (atau lebih mengikut keperluan)
Sos ikan (nampla) secukup rasa
2 kuntum bunga kantan, belah dua

*BAHAN-BAHAN DIKISAR HALUS*
3 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah kecil
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
2 batang serai
1 camca teh lada hitam biji

*BAHAN-BAHAN SAMPINGAN*
Tauhu, digoreng dan hiris nipis
Telur rebus, dibelah dua
Timun, dihiris halus
Taugeh, dicelur
Cili padi, dihiris halus
Bawang besar, dihiris halus
Limau kasturi, dibelah dua

Cara membuat:

UNTUK KUAH:
Panaskan 1/2 cawan minyak dalam periuk. Masukkan serai titik dan bahan2 dikisar halus. Tumis hingga wangi, masukkan "LIFE" tom yam paste dan kacau goreng hingga terbit minyak. Masukkan ayam dan gaul hingga rata. Kecutkan ayam 5 minit. Masukkan air dan biar mendidih. Kemudian masukkan daun kesom, bunga kantan dan daun limau purut, biar mendidih. Masukkan sotong dan udang diikuti pati santan. Bila mendidih masukkan sos ikan ( anggaran 4 - 5 camca besar) secukup rasa. Biar mendidih pada api perlahan 2 - 3 minit.

UNTUK PENYEDIAN LAKSA:
Dalam mangkuk, isi kan mee laksa, hirisan bawang, timun dan taugeh. Tuang kuah hingga menutupi mee tadi. Hias dgn hirisan tauhu, daun selasih, cili padi, limau kasturi dan telur rebus....boleh lah makan lepas tu....

No comments: