Wednesday, January 7, 2009

RECIPE PUDING CENDOL

Bahan-bahan:

Bagi Lapisan Bawah

500 ml air
180 gm gula pasir
300 ml santan pekat
10 gm agar - agar powder
500 gm cendol
sedikit garam
Bagi Lapisan Atas

500 ml air
200 gm gula merah
300 ml santan pekat
10 gm agar - agar powder
1 biji kuning telur
sedikit garam

Cara Membuat:

Bagi Lapisan Bawah;
Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih. Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit. Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan.

Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastic (saiz plastic mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.
Bagi Lapisan Atas;
Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500 ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula. Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih. Kacau kuning telur di dalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejab. Padamkan api.
Tips : Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.
Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.

No comments: