Bagi Lapisan Bawah
500 ml air
180 gm gula pasir
300 ml santan pekat
10 gm agar - agar powder
500 gm cendol
sedikit garam
180 gm gula pasir
300 ml santan pekat
10 gm agar - agar powder
500 gm cendol
sedikit garam
Bagi Lapisan Atas
500 ml air
200 gm gula merah
300 ml santan pekat
10 gm agar - agar powder
1 biji kuning telur
sedikit garam
200 gm gula merah
300 ml santan pekat
10 gm agar - agar powder
1 biji kuning telur
sedikit garam
Cara Membuat:
Bagi Lapisan Bawah;
Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih. Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit. Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan.
Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih. Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit. Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan.
Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastic (saiz plastic mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.
Bagi Lapisan Atas;
Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500 ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula. Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih. Kacau kuning telur di dalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejab. Padamkan api.
Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500 ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula. Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih. Kacau kuning telur di dalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejab. Padamkan api.
Tips : Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.
Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.
Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.
No comments:
Post a Comment