Bahan-bahan:
500 g udang (dibuang kulit & saraf kat belakang)
80 g tepung jagung
40 g tepung gandum
150 ml susu cair
3-5 helai daun kari
3 tangkai cili hijau
minyak untuk menggoreng
garam & ajinomoto
gula
bawang putih (ditumbuk)
halia (ditumbuk)
Cara membuat:
Perap udang yang telah dibuang kulit bersama garam, bawang putih, & halia yang telah ditumbuk. Perap selama 30 minit di dalam peti sejuk. Campurkan tepung jagung & tepung gandum. Setelah itu, panaskan minyak. Lumurkan campuran tepung tadi keatas udang & goreng sehingga masak. Toskan minyak apabila sudah masak & abaikan. Sementara itu, tumis bawang putih & daun kari sehingga naik bau. Setelah itu, masukkan susu cair & cili hijau yang telah dihiris kecil-kecil. Tambahkan garam, ajinomoto, & gula sebagai perasa. Tunggu sehingga sos mendidih. Untuk memekatkan sos, campurkan 1/2 sudu besar tepung jagung bersama 1 sudu besar air & tuangkan ia ke dalam sos. (Jangan terlalu banyak, nanti jadi terlampau pekat).
Apabila sos sudah masak, tutup api & tuangkan sos keatas udang yang telah digoreng tadi.
Resipi ni xde gambar la..huhuhuhu..sori.
Monday, January 5, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment