Tuesday, January 6, 2009

RECIPE MASAK LEMAK SOTONG SUMBAT TAUHU


Bahan-:

8 ekor sotong sederhana besar
1 biji kelapa - perah dengan 1 1/2 mangkuk air
* 10 biji cili kering + 5 biji cili api
* 5 ulas bawang merah
1 biji buah keras - tumbuk hancur
2 batang serai - ketuk
2 ketul tauhu
** 1 biji telur
** 2 ulas bawang merah - hancurkan
** 1 sb tepung jagung
** 2 sk garam
1 keping asam keping
** 1 sk lada sulah
1 ketul kiub pati ayam
8 batang pencukil gigi
Cara Membuat:

Bersihkan sotong. Hancurkan tauhu, gaul dengan bahan yg bertanda **. Kemudian, sumbatkan bahan2 ke dalam sotong - masukkan semula janggut sotong dan cucuk dgn pencungkil gigi supaya isi tak terkeluar.
Kuah : Blend bahan * dgn sedikit santan. Masukkan ke dalam periuk bersama-sama baki santan, buah keras & serai. Masak dengan api sederhana - kacau selalu supaya tak pecah minyak & berketul. Bila mula mendidih, masukkan sotong - sambil timbuk kuah perlahan. Masukkkan kiub ayam, asam keping & garam secukup rasa. Bila dah masak, boleh la di buang pencungkil gigi tu..siap utk dihidangkan..

No comments: