Tuesday, January 6, 2009

RECIPE SOTONG SUMBAT BEREMPAH


Bahan-bahan:

600 gm sotong
500 ml air (agak2 saja)
4 biji telur
2 biji bawang besar, dicincang halus
1 biji cili hijau, buang biji dan cincang halus
1 biji cili merah, buang biji dan cincang halus
1 biji bawang besar, dihiris bulat
4 sudu makan rempah kari ikan (guna rempah kari daging/ayam)
2 sudu makan cili kisar
1 sudu makan kicap pekat
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
100 ml minyak masak
Lidi koktel secukupnya
Garam secukup rasa

Cara Membuat:

Pukul telur, separuh bawang, cili hijau, cili merah dan garam sehingga rata. Panaskan satu sudu makan minyak. Masukkan telur dan kacau hingga hancur. Angkat dan sejukkan. Sumbatkan telur ke dalam sotong. Sematkan kepalanya dengan lidi. Ketepikan. Seterusnya, panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan baki bawang dan cili hingga berbau. Masukkan rempah kari dan cili kisar. Bila garing, masukkan air. Bila kuah hampir pekat, campurkan kicap, serbuk lada hitam, garam dan gula. Akhir sekali, masukkan pula sotong sumbat. Kacau sekali-sekala hingga sotong masak dan kuahnya pekat. Bubuh bawang besar yang dihiris bulat. Kacau hingga layu. Tutupkan api. Sedia untuk dihidang.

No comments: