Thursday, January 8, 2009

RECIPE WAT TAN HOR


Bahan-bahan:

* UTK MEE *
300 gm kuey teow
2 ulas bawang putih di ketuk
1 sk kicap pekat
1 sb kicap manis
2 sb sos tiram
sedikit serbuk lada sulah / lada hitam

* UTK KUAH *
6 ekor udang
beberapa hirisan daging
3 biji baby jagung
3 helai sawi
sedikit lobak merah
2 ulas bawang putih diketuk
3 hirisan halia dihiris halus
sedikit lada sulah
1 sk serbuk pati ayam
500 ml air / lebih kurang 3 cwn
garam secukup rasa
1 sb tepung jagung bancuh ngan sikit air
1 biji telur

Cara membuat:

*Utk mee*
Tumis bwg putih hingga kekuningan, masukkan kuey teow, kicap pekat, kicap manis dan sos tiram. Gaul rata, masukkan lada sulah. Setelah siap, angkat mee letak pada 2 pinggan dan ketepikan.
*Utk kuah*
Tumis bwg putih dan halia hingga kekuningan, masukkan air. Bila mendidih masukkan daging, masukkan pati ayam n lada sulah. Masukkan pula udang, sawi, lobak dan jagung. Bubuh garam sikit. Bila kuah mendidih masukkan tepung jagung yg telah di campur ngan sikit air. Pecahkan telur n kacau cepat biar telur hancur. Kejap jer, siap n tuang kuah pada mee tadi...

No comments: