Daging Ayam
2 Bawang Merah - ketuk & hiris
1 Bawang Putih - ketuk & hiris
Halia (sebesar ibu jari) - hiris nipis
4 sm Sos Tiram Maggi
4 sm Sos Cili Maggi
2 sm Lada Kisar
Garam & Gula utk perasa
7 helai Daun Kari
3 biji Lada Hijau - hiris memanjang
1 Bawang Putih - ketuk & hiris
Halia (sebesar ibu jari) - hiris nipis
4 sm Sos Tiram Maggi
4 sm Sos Cili Maggi
2 sm Lada Kisar
Garam & Gula utk perasa
7 helai Daun Kari
3 biji Lada Hijau - hiris memanjang
Cara membuat:
Ayam diperap bersama lada kisar, serbuk kunyit & sedikit garam selama 30 minit. Goreng ayam tapi jgn terlalu garing. Panaskan kuali, masuk sedikit minyak. Masuk bawang & halia, tumis seketika. Masukkan lada kisar & tumis lagi. Masukkan sos tiram, sos cili. Gaul sebati, biarkan sekejap hingga keluar minyak. Masukkan ayam & gaul. Akhir sekali, masukkan daun kari, lada hijau. Gaul sebati.
No comments:
Post a Comment