Thursday, September 18, 2008

RECIPE BISKUT CAPPUCINO CRUNCH

Bahan-bahan:

250 g mentega - lembut
160 g gula gula icing - diayak
2 biji kuning telur
1 sudu besar coffee oil
1 sudu besar serbuk koko
80 gm tepung susu
50 gm tepung kacang hazel (atau apa saja kekacang yg dikisar halus)
350 gm tepung gandum
150 gm choc. block - potong dadu kecil (utk inti)
250 gm choc.masakan *
1 sudu besar mentega *
secukup bahan hiasan - kekacang yg di cincang
secukup mangkuk kertas yg kecil

Bahan bertanda * dicairkan secara double-boil

Cara membuat:

Kacau 4 bahan pertama bersama-sama dalam sebuah bekas sehingga rata. Masukkan 3 bahan berikutnya dan kacau rata lagi. Masukkan pula tepung sedikit2 sambil diuli hingga menjadi doh yg lembut. Ambil sedikit adunan, isikan sebutir choc. block yg didadu dan bentukkan bulat seperti guli dan susun diatas dulang pembakar. Buat hingga habis. Bakar hingga masak pd suhu 150C selama 10-15 min. Sejukkan biskut. Selepas itu, celupkan biskut ke dlm choc. cair dan isikan ke dlm mangkuk2 kertas dan taburkan atasnya dgn bahan hiasan pilihan masing2. Biarkan choc.nya keras sebelum disimpan di dlm bekas yg bertutup rapat.(boleh juga dimasukkan di dlm freezer 2-3 min saje setakat utk membekukan choc.)

2 comments:

Anonymous said...

cappucino crunchhhh??
perghhhh
sedapp gilerrrr yen..
biler nak post kat haku nihhh

~lakibini punye blog~ said...

ceh......nak main pos2 lak...wat dulu sndiri....hehehhe