1 atau 2 ekor ikan patin (potong 2/3 bahagian-basuh dengan air asam jawa/garam)
Cili merah & cili api - ikut kepedasan masing2
3 atau 4 biji bawang merah
3 sudu besar tempoyak (lagi banyak lagi sedap)
sedikit serbuk kunyit (nak kasi warna kuning)
Asam keping
3 atau 4 biji bawang merah
3 sudu besar tempoyak (lagi banyak lagi sedap)
sedikit serbuk kunyit (nak kasi warna kuning)
Asam keping
2 hingga 3 btg serai
Timun ladang (timun cina)
Sedikit gula
Timun ladang (timun cina)
Sedikit gula
Sedikit garam
Cara membuat:
Cara membuat:
Tumbuk cili merah & cili api serta bawang. Kemudian, masukkan bahan tumbuk dalam periuk sekali dengan tempoyak. Gaul dengan sedikit air supaya bahan-bahan sebati. Setelah itu, masukkan asam keping & serai yang telah diketuk, baru tambah air (ikut selera pembuat). Panaskan atas api bila dah menggelegak baru masukkan ikan & timun. Jangan kecau selalu ikan tu, takut hancur. Kemudian, letak garam dan gula secukup rasa. Biase, kalau tempoyak baru, tak yah letak gule pun xpe.
cube la resipi ni. sedap rupenye ikan patin masak tempoyak ni..hehehe...sekali cube msti nak lagi..
No comments:
Post a Comment