Bahan-bahan:
Pastri
250 gm mentega sejuk
250 gm mentega sejuk
500 gm tepung gandum
Secubit garam
Air
Cara Membuatnya:
Gaulkan mentega dan tepung dengan tangan sehingga menjadi seperti breadcrumbs.Masukkan garam dan air sejuk dan uli sehingga menjadi doh.Balutkan doh dengan plastik dan sejukkan di dalam peti ais sementara membuat fillingnya.
Filling
1 tin sardin
1 tin sardin
Bawang besar dicincang
Hirisan cili
Perahan limau/lemon secukup rasa
Garam secukup rasa
Cara Membuatnya:
Hancurkan ikan sardin dan masukkan bahan-bahan lain.
Cara Membuat Sardin Roll:
Keluarkan doh dari peti ais. Gelekkannya dengan rolling pin hingga nipis. Potong kepada bentuk segiempat tepat. Letakkan filling di atas doh dan roll. Hiris-hiriskan bahagian atas doh (jangan sampai putus) sebelum sapu telur kuning di atas doh tersebut. Bakar selama 40 minit dalam kepanasan 175C.
Keluarkan doh dari peti ais. Gelekkannya dengan rolling pin hingga nipis. Potong kepada bentuk segiempat tepat. Letakkan filling di atas doh dan roll. Hiris-hiriskan bahagian atas doh (jangan sampai putus) sebelum sapu telur kuning di atas doh tersebut. Bakar selama 40 minit dalam kepanasan 175C.
emm..mcm sedap je...nak try buatla...jom kte cube wat sm2...
No comments:
Post a Comment