Tuesday, September 9, 2008

RECIPE BISKUT CHOCOLATE ALMOND BARS

Bahan-bahan:

(A)
250 gram mentega
190 gram gula aising
secubit rasa garam

(B)
1 biji telur

(C)
380 gram tepung gandum
90 gram badam kisar

Cara membuat:

Putar bahan (A) sehingga lembut dan kemudian tambah bahan (B). Putar sehingga tidak berbintil-bintil. Kemudian, campurkan bahan (C) yang telah diayak dan adun hingga sebati. Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit atau sehingga keras. Canaikan doh diantara kepingan kertas minyak sehingga menjadi 3 mm tebal. Potong menjadi 5 sm x 2.5 sm dan bubuh atas kertas pembakar. Kemudian, bakar pada suhu 175 darjah C selama 15-20 minit atau sehingga kuning keemasan. Biarkan ia sejuk. Tangkup 2 kping dengan coklat yang telah dicairkan. Salutkankan dengan coklat cair dan letakkan ke atas kertas minyak. Paipkan sedikit jejalur coklat putih di permukaan. Simpan dalam peti sejuk selama 2 minit. Biar ia keras.

Bskut ni mmg sedap...aku suke mkn...biase beli je.kali ni nak try buatla..

No comments: