Thursday, September 4, 2008
RECIPE APAM TEPUNG BERAS
Bahan-Bahan:
600 gm tepung beras
yis secukupnya
air sejuk
2 cawan gula pasir
pewarna (ikut kesukaan anda)
1 biji kelapa
acuan apam
Cara membuat:
Gula pasir dilarutkan dan disejukkan. Bancuh tepung beras bersama dengan yis. Biarkan dalam 1 jam untuk mendapatkan adunan tersebut naik dan kembang. Setelah itu, sebahagian adunan dimasukkan sedikit pewarna. Bubuh dalam acuan-acuan apam tadi dan kukus sehingga masak. Setelah masak, biarkan sebentar dan barulah keluarkan dari acuan. Boleh dihidangkan dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam.
Apam ni selalu mak aku buat. Acuan boleh ikut kegemaran kowang..acuan kecik boleh,acuan beso pon boleh..Lagi comel ble letak lam acuan kecik2..hehehe
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment