Bahan-bahan:
1 kilo udang (apa2 jenis udang pun boleh-udang laut,udang harimau,udang galah dll)
5-6 sudu mkn cili giling/boh (leh tmbh cili padi dan cili merah ikut citarasa)
6 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih*
1 cm halia*
1 biji bwg besar*
1 sudu mkn belacan
2 btg serai (dititik)
1 cawan (atau lebih) minyak msk utk menggoreng udang
1/2 cawan air asam jawa pekat
Sedikit air
garam
gula
perasa secukupnya
Cara membuat:
Udang dibersihkan,toskan dan digoreng seketika di dlm minyak yg sdh dpanaskan. Jgn goreng lama..cukup sekadar udang bertukar warna.Ketepikan.. Bhn bertanda * dikisar menggunakan pengisar bhn kering dan tmbahkn belacan. Kurangkn minyak lebihan menggoreng udang td sehingga lbh kurang 1/2 cawan, panaskan dan tumis cili boh/giling hingga garing. Masukkan bhn2 berkisar bersama serai yg sdh dititik dan kacau goreng hingga bhn2 tersebut benar2 masak dan pecah minyak. Jika kelihatan kekurgn minyak, tmbahkn lg minyak gorengan udang td. Bila perencah sdh pecah minyak, masukkan air asam jawa dan kacau seketika. Kemudian, masukkan udang yg sdh digoreng td dan kacau lg sehingga sebati. Lepas tu, tambahkn sedikit air, garam, gula dan perasa mengikut citarasa. tutup periuk dan tunggu mendidih(kena lebihkan air bg yg suka berkuah) Setelah mendidih, padamkan api. Bolehlah diangkat dan dihidangkn sebagai hidangan utama menu tgh hari atau mkn malam.. SELAMAT MENCUBA!
sape yang suke petai, leh la masukkan petai dlm masakn ni...hehhehe...maka, jadilah udang sambal petai..
1 comment:
Thanks for the recipe. I was just craving for sambal udang and now I think I'll cook some. Hehe
Post a Comment