Bahan-bahan:
-1/2 kg daging
-5 ulas bawang merah
-2 ulas bawang putih
-1/2 inci halia
-1 sudu teh lada hitam biji (boleh juga ganti dengan 1/2 sudu teh lada serbuk, tapi rasanya kurang oomph!)
-1 batang lobak merah (dihiris menyerong setebal 1/2 inci)
-1/2 cawan kicap manis
-1 cawan air
-1 ulas bawang besar (dihiris membulat setebal 1/4 inci)
-1/2 cawan cendawan butang (kalau yang sebiji-sebiji tu, belah dua. Kalau yang dah siap hiris, tak payah buat apa-apa lagi dah)
-1 biji buah tomato (dibelah 4 atau 6)
-1/2 sudu teh tepung jagung dicampur dengan 2 sudu besar air (untuk memekatkan kuah)
-1/2 sudu teh gula atau secukup rasa
-2 sudu besar minyak masak
Cara memasak:
· Daging dihiris lebar dan setebal 1/2 inci. Bersihkan dan ketepikan.
· Kisar halus bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam.
· Masukkan daging, bahan dikisar, lobak merah, kicap manis dan air ke dalam periuk yang dalam.
· Masak atas api sederhana / kecil sehingga daging empuk (pastikan kuahnya tak kering dan tambah air, jika perlu).
· Sementara daging dimasak, goreng bawang besar hingga layu. Angkat dan ketepikan. Ulangi langkah ini dengan buah tomato.
· Apabila daging dah empuk, masukkan bawang besar dan tomato berserta minyaknya, cendawan butang, campuran tepung jagung dan gula secukup rasa.
· Masak atas api kecil selama 3 - 5 minit lagi.
· Siap untuk dihidang.
Tips: Stik ini enak dimakan bersama "garlic toast" dan french fries.
Tuesday, November 4, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment