Bahan-Bahan
-6 keping ayam
-1/2 biji lada benggala
-1 sudu tepung gandum
-1 camca paprika
-1/4 cawan minyak zaitun
-100 gm mentega
-1 biji bawang besar -potong dadu
-2 biji kentang- potong dadu
-3 ulas bawang putih- cincang halus
-1 cawan kacang kuda
-10 biji cendawan butang
-2 camca koma-koma
-1 camca serbuk kunyit
-segenggam daun ketumbar
-4 tangkai daun bawang-di hiris
-2 cawan beras Arborio atau Basmati
-3 cawan stok ayam
-garam secukup rasa
-2 biji kentang- potong dadu
-3 ulas bawang putih- cincang halus
-1 cawan kacang kuda
Cara Cara
-Panaskan minyak zaitun dan mentega.Goreng ayam yang telah dilomor dengan serbuk paprika dan tepung gandum. ·
-Masukkan bawang besar, bawang putih dan cendawan, tumis sebentar.
-Masukkan bahan-bahan yang lain. Kacau sebentar dan tuang air rebusan serta garam.
-Masak sehingga air kering. Tutup dengan kertas timah, kecilkan api dan biarkan masak selama 10 minit.
sumbangan : lebai_kulup
No comments:
Post a Comment