Bahan-bahan:
kepala ikan besar (ikan aper2 pun x pe)
8 bji kacang bendi
2 biji cili potong dua
2 biji tomato
1 1/2 bungkus rempah kari ikan
sedikit halba campur
1/2 cawan santan pekat
daun kari
garam
1/2 cwn santan cair
4 biji bwg merah (tumbuk hingga halus)
1 ulas bwg putih (tumbuk sehigga halus)
2 biji bwg merah (potong nipis utk d tumis)
2 biji bwg merah (potong nipis utk d tumis)
1 ulas bwg ptih (potong nipis utk d tumis)
air
air
bunga lawang
kayu manis
Cara membuat:
mula2 letakkan rempah/serbuk kari dlm 1 mangkuk campur bersama santan cair. Tumbuk bwg merah dan bwg putih, gaulkan bersama2 rempah tadi. Panaskan minyak, tumis halba campur dan bawang merah serta putih yg telah dipotong nipis tadi. Setelah kekuningn mskkan daun kari. Kemudian, masukkan bancuhan rempah kari tadi. Tutup periuk dan kecilkan api, masak sehingga pecah minyak kemudian mskkan sedikit air dan santan pekat. Setelah mengggelegak, mskkan kepala ikan, kacang bendi, cili , tomato dan garam secukup rasa.
No comments:
Post a Comment