Wednesday, November 5, 2008

RECIPE TOMYAM



Bahan-bahan: ( 3-4 org )

½ ekor ayam (dipotong kecil)
2 biji bawang besar (dihiris bulat)
3 biji bawang putih (ditumbuk kasar)
15-20 batang cili padi merah (ditumbuk kasar/dititik)
2 batang serai (dititik)
3 sudu besar pes tom yam (ikut selera.kalau nak pekat,tambahkan kuantiti)
8 helai daun limau purut
2-3 biji limau nipis (ikut selera gak...diambil jusnya)
3-4 cawan air
garam & perasa
sedikit minyak
sayur-sayuran (bunga kobis, jagung muda, tomato, lobak)

Cara membuat:

Panaskan minyak dlm periuk. Tumis bawang putih dan serai hingga wangi dan perang. Masukkan ayam, kacau sekejap dan tutup periuk sebentar (supaya jus ayam keluar). Masukkan air dan biarkan mendidih. Setelah itu masukkan bawang besar dan daun limau. Masukkan cili padi, pes tom yam, garam serta perasa. Kemudian masukkan sayur-sayuran dan biarkan sekejap. Last sekali, masukkan jus limau, kacau sekejap dan matikan api.

TIPS: Tom yam yg enak, ade sedikit rase pedas, masam dan wangi dari aroma daun limau.

p/s: resipi ni mia yang nak..selamat mncube mia..hehhee...

No comments: