Bahan-bahan:
4 ekor ketam besar, dibersihkan
6 ulas bawang merah kecil*
3 ulas bawang putih*
10 biji cili api (ditumbuk,kalau nak pedas,tambah lagi cili)
6 ulas bawang merah kecil*
3 ulas bawang putih*
10 biji cili api (ditumbuk,kalau nak pedas,tambah lagi cili)
3 biji buah keras*
1 inci kunyit hidup*
1/2 cm belacan*
1 hirisan nipis lengkuas*(*dikisar halus)
1 asam keping
1 helai daun kunyit
1 biji kelapa, diparut
Garam dan gula secukup rasa
2 keping tempe, dikerat 4 setiap keping (jika suka)
1 inci kunyit hidup*
1/2 cm belacan*
1 hirisan nipis lengkuas*(*dikisar halus)
1 asam keping
1 helai daun kunyit
1 biji kelapa, diparut
Garam dan gula secukup rasa
2 keping tempe, dikerat 4 setiap keping (jika suka)
Cara membuat:
Dalam periuk, masukkan ketam, asam keping dan bahan2 dikisar. Masak atas api untuk 2 - 3 minit. Matikan api dan biarkan sebentar. Masukkan 1 cawan air dalam kelapa parut. Ramas dan perah santan dalam satu bekas. Ketepikan. Tuang lagi 2 cawan air dan perah untuk mendapatkan santan no.2. Hidupkan api kembali dan masukkan santan no 2 ke dalam periuk. Diikuti tempe dan daun kunyit, biarkan mendidih. Masukkan santan pekat dan cili yang telah ditumbuk. Perasakan dgn garam dan gula. Masak atas api perlahan selama 5 minit. Kacau selalu untuk mengelakkan santan pecah minyak. Bolehlah dihidangkan bersama nasi putih dan lauk-pauk sampingan.
masakan kegemaran aku nih..i like KETAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
No comments:
Post a Comment