Bahan-bahan:
1 ekor ayam, dipotong
2 sudu teh pes cili
5 sudu teh kicap manis
2 sudu teh sos tomato
3 sudu teh minyak
Air secukupnye
2 biji tomato, dibelah 6
garam dan gule secukupnye
Bahan kisar:
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 biji buah keras
Cara membuat:
Campurkan bahan kisar dengan cili, kicap, sos tomato garam dan gula. Kemudian gaulkan bahan2 tadi bersama ayam hingga rata. Tutup dan perapkan ayam selama 2 jam. Panaskan minyak di dlm kuali dan masukkan ayam serta bahan perap td. Kacau atas api yang sederhana hingga air ayam kering. Masukkan air kemudian tutup kuali. Renihkan di atas api perlahan. Bila ayam masak dan kuah pekat,masukkan tomato dan angkat.
Sumbangan: Kosmo
2 comments:
aku try ayam pandan tu..
rasa ok.. tp apasal xcantek cam lam gmbo tu...
apsal bl aku goreng jadi warna gelap (tp bkn hangus)
gelap????hurmm..yeke???mungkin sebab rempah dia kot..huhuuh..(entah2 hangus x??) wahahhaa......
Post a Comment