Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (dibersihkan & dipotong kecil)
5 s/b rempah kurma ayam/daging [bancuh dgn sikit air]
5 s/b rempah kurma ayam/daging [bancuh dgn sikit air]
3 biji kentang [belah 4]
1 labu bawang besar [belah 4]
2 biji lada hijau [belah 2]
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 biji limau nipis [ambil jusnya]
minyak
garam
kulit kayu manis
bunga lawang
Bahan tumbuk:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang putih
3 cm halia
Cara Membuat:
Panaskan minyak. Tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi. Masukkan bunga lawang dan kulit kayu manis. Kacau rata dan biarkan naik minyak. Masukkan rempah kurma dan kacau rata sehingga naik minyak semula. Kemudian masukkan santan dan kacau rata. Setelah itu, masukkan ayam dan kentang. Biarkan mendidih dan agak pekat.Masukkan garam dan jus limau. Perlahankan api. Masukkan cili hijau, bawang besar dan tomato yg telah dibelah dan biarkan sehingga pekat. Hidangkan dengan nasi atau roti.
No comments:
Post a Comment