Monday, October 20, 2008

RECIPE ASAM PEDAS IKAN

Bahan-bahan:

1 ekor ikan (apa2 ikan, ikut selera..tp paling best ikan pari)
4 ulas bawang merah-ditumbuk
3 ulas bawang putih-ditumbuk
2cm kunyit hidup-ditumbuk
1 btg serai dititik
daun kesum
1 bunga kantan-dibelah dua
1/2 mangkuk kecil air asam jawa
3-4 sudu besar cili kering yg dimesin
1 1/2 mangkuk kecil air biasa
garam dan gula (ikut rasa)
minyak masak
sedikit belacan (optional-ada yg x makan belacan)
Kacang bendi
Buah tomato- dibelah 4

Cara-cara:

Panaskan minyak, masukkan serai, cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan belacan. Tumis hingga naik bau. Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
Kemudian masukkan bunga kantan, kacau dan masukkan air. Masukkan pula daun kesum. Biar mendidih. Masukkan ikan, kacang bendi, garam dan gula. Biar hingga ikan masak dan akhir sekali masukkan tomato.

masak asam pedas ni kalau kuah pekat lagi sedap...pastu pedas..wahh....kompem makan nasi nak bertambah..

No comments: