Bahan-bahan: ( 4 orang )
2 cawan beras (terpulangle kowang nak jenis ape beras tu)
2 biji tomato-potong dadu
2 cawan air
1/2 cawan susu cair
3 sudu besar sos tomato
1 helai daun pandan
sedikit garam
2 cawan air
1/2 cawan susu cair
3 sudu besar sos tomato
1 helai daun pandan
sedikit garam
bawang goreng dan kacang pis (sebagai hiasan)
Bahan tumis:
2 sudu mentega/ minyak sapi
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 ulas bawang putih-hiris
1/4 bawang besar dihiris
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 ulas bawang putih-hiris
1/4 bawang besar dihiris
Cara membuat:
Cuci beras. Rendam selama 5-10 minit. Toskan. Panaskan mentega/ minyak sapi. Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga naik bau. Masukkan beras. Kacau sekejap dalam 1-2 minit. Kemudian masukkan sos tomato, tomato, susu, air, daun pandan dan sedikit garam. Kemudian masaklah nasi macam biasa. Bila dah siap bolehlah ditabur bawang goreng. Sedap dimakan bila bersama ayam masak merah atau kari...
No comments:
Post a Comment