Bahan-bahan:
600 gm daging lembu - dipotong kecil
100 gm kacang dal - direndam semalaman
100 ml minyak masak
3 sudu makan rempah kari daging
2 sudu makan dadih
2 sudu teh garam masala
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
2 biji terung bulat (dibelah 4)
2 biji tomato (dibelah 4)
1 batang lobak merah - dipotong serong 1 cm
3 sudu makan rempah kari daging
2 sudu makan dadih
2 sudu teh garam masala
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
2 biji terung bulat (dibelah 4)
2 biji tomato (dibelah 4)
1 batang lobak merah - dipotong serong 1 cm
kacang panjang
2 batang buah murungai - dipotong 4 cm
4 biji cili hijau - dibelah 4, jangan putus
1-2 biji limau nipis - ambil jusnya
750 ml santan cair - dari 1 biji kelapa
Garam secukupnya
Bahan (A):
2 batang buah murungai - dipotong 4 cm
4 biji cili hijau - dibelah 4, jangan putus
1-2 biji limau nipis - ambil jusnya
750 ml santan cair - dari 1 biji kelapa
Garam secukupnya
Bahan (A):
Dihiris
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2.5 cm halia
1 tangkai daun kari
5 kuntum bunga cengkih
3 cm kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
Dikisar
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
Cara Membuatnya:
Rebus kacang dal dan daging berasingan hingga lembut. Ketepikan. Panaskan minyak dan tumis bahan (A) hingga berbau. Masukkan rempah kari, garam masala dan lada hitam. Kacau hingga keluar minyak. Tuangkan santan dan dadih. Kacau sekali-sekala supaya tidak pecah minyak.
Bila mendidih, masukkan daging, ubi kentang, lobak merah, murungai dan terung. Masak hingga kuah mendidih dan sayur-sayuran empuk. Tambah garam dan jus limau secukup rasa. Akhir sekali, masukkan tomato dan cili hijau. Apabila mendidih tutupkan api.
No comments:
Post a Comment