Bahan-bahan :
600 g daging tanpa tulang
rempah basah masak hitam
1 bungkus kecil rempah tumis
1 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan kicap masin
gula
perasa ajinomoto
minyak masak
1 1/2 cawan air
1 1/2 cawan air
3 sudu besar cili boh (ikut selera masing2 nak pedas ke x)
Bahan kisar:
1 labu kecil bawang putih
4 biji bawang merah
4 batang serai
2 cm halia
Cara membuat:
Potong daging sederhana kecil, cuci bersih dan rebus terlebih dahulu hingga mendidih.Toskan.. Buang air rebusan. Panaskan minyak, tumiskan bahan2 yg dikisar bersama cili boh, rempah tumis dan rempah masak hitam hingga naik bau wangi. masukkan 1/2 cawan air. Masukkan daging yang di rebus tadi dan gaul-gaulkan. Perlahankan api. kemudian, masukkan kicap masin, kicap pekat, gula dan perasa.(kalau kurang masin, tambahkan lagi kicap masin.). masukkan air sekali lagi jika kekurangan air. Gaul sebati. Masak sehingga daging benar2 empuk. tambah air jika terlalu kering. (JANGAN TERLEBIH AIR. BUAT MACAM MASAK RENDANG.)
No comments:
Post a Comment