Bahan-bahan:
Bahan Tumis
*Bahagian A
halia - dimayang
bawang merah 5 ulas- dimayang
bawang putih 3 ulas- dimayang
*Bahagian B
buah pelaga 5 biji
sedikit cengkih
2 kulit kayu manis
2 bunga lawang
lima sudu besar cili boh
*Bahan C
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia ditumbuk
5 sudu makan serbuk kari
2 sudu makan kerisik
sedikit kunyit hidup
sedikit kunyit hidup
sedikit lengkuas
sedikit belacan
sedikit sos tomato
1 keping asam keping
sedikit air
1 keping asam keping
*Bahan utama
1 ekor ayam @ 1kg Daging
1 biji kelapa diambil santan
garam secukup rasa
gula
Cara membuat:
Tumis Bahan A hingga naik bau, diikuti dengan Bahan B didalam kuali. Bahan C digaul sebati dan kemudian dimasukkan dan dimasak ke dalam periuk yang berasingan,. kemudian masukkan ayam, masak biar agak empuk, kemudian barulah dimasukkan santan. Apabila mendidih, masukkan bahan yang ditumis. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
Sudah siap!! Apalagi....hidang dan makan.... SELAMAT MENJAMU SELERA!!!!
sumbangan : lebai_kulup
No comments:
Post a Comment