Friday, December 5, 2008

RECIPE ROTI ITALI

Bahan-bahan:
250 g tepung roti
1 sudu kecil dry yeast
1/2 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil gula
150 ml air suam
25 ml olive oil
******
tepung
olive oil
garam

Cara membuat:

Masukkan semua bahan-bahan yg di atas sehingga ke olive oil. Uli macam uli roti biasa. Penaikkan dua kali ganda. Bila dah siap, keluarkan angin. Canai dibiar jadi 25x35 cm lebar. Cucukkan dengan garfu. Penaik lagi sehingga 2 kali ganda. - Semasa mencanai tu, letak sedikit tepung di atas papan pencanai supaya tak melekat. Sebelum bakar sapukan dengan olive oil dan tabukankan sedikit garam ke atasnya. Bakar dengan suhu 250C selama 10-15 minit.

sedap dimakan dengan garlic butter..

2 comments:

BurungBelatuk said...

salam singgah n salam kenai...nice blog...

~lakibini punye blog~ said...

salam....singgahle...thnks sudi view blog aku nih...