Wednesday, December 3, 2008

RECIPE ASAM BATANG KELADI


Bahan-bahan:

150 g ikan pari masin, dipotong dan rendam 30 minit
5 batang keladi minyak
2 ulas bawang putih*
6 biji bawang merah kecil*
3 biji cili merah*
1 inci kunyit hidup*
1/2 cawan ikan bilis, direndam*
1/2 cm belacan*(*dikisar halus)
1 camca besar asam jawa, rendam dgn 1/2 cawan air
Daun kesum
Sedikit minyak utk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Cara membuat:

Asingkan isi keladi dan batangnya. Bersihkan isi keladi dan potong kecil. Potong batang keladi anggaran 3 inci dan buang kulit selaputnya. Dalam periuk masukkan isi keladi bersama 2 keping asam dan sedikit garam, rebus hingga keladi 1/2 masak. Masukkan btg keladi dan celur bersama2 isinya tadi selama 1 minit. Angkat dan toskan. Dalam periuk, masukkan sedikit minyak dan tumis bhn2 kisar hingga wangi, masukkan ikan masin pari dan kacau goreng 1- 2 minit. Tuang air kurang lebih 500 ml sebagai kuahnya (bergantung pada kehendak masing2). Biarkan mendidih. Masukkan isi dan btg keladi celur tadi bersama2 daun kesum dan jus asam jawa. Bila mendidih perasakan dgn garam dan gula. Bolehlah dihidang kan bersama sambal belacan dan lauk2 lain sebagai sampingan.

No comments: