Bahan-bahan:
1 biji telur putih
2 sudu besar coffee pekat (ikut kesukaan)
120 ml fresh cream
40 g gula
8 g gelatin
2 sudu besar coffee pekat (ikut kesukaan)
120 ml fresh cream
40 g gula
8 g gelatin
3/4 cawan air panas
Cara membuat:
Campurkan gelatin dengan 1 sudu besar air, kemudian kacau. Dalam mangkuk lain, campurkan 2 sudu besar instant coffee (atau ikut kepekatan yg disukai) dengan 3/4 cwn air panas dan gula, kemudian kacaukan. Selepas itu, masukkan gelatin tadi. Kacau sampai gelatin hancur. Alaskan campuran coffee tadi dengan mangkuk yg ada ketulan ais + air . Kacau sehingga menjadi agak pekat. Dalam mangkuk lain pukul fresh cream sehingga pekat. Kemudian masukkan sedikit demi sedikit ke dalam campuran cofee tadi sambil dikacau dengan perlahan. Dalam mangkuk lain pukul telur putih sehingga kembang. Masukkan telur ini ke dalam campuran tadi sambil dikacau dengan perlahan-lahan. Akhir sekali masukkan ke dalam acuan yang disukai dan sejukkan di dalam peti ais selama 40 minit.
No comments:
Post a Comment