Thursday, December 4, 2008

RECIPE BLUEBERRY CHEESECAKE

Bahan-bahan:

80 g Graham cracker/biskut digestive atau apa-apa biskut yg sesuai
40 g butter
200 g
cream cheese
30 g gula halus
1 biji kulit lemon
4 sudu kecil madu
60 g plain yogurt
70 g fresh milk
12 g gelatin - cairkan dengan 3 sb air suam
125 g fresh cream
1 biji jus lemon
6 sudu besar jem blueberry
70 g blueberry fruit

Cara membuat:
1) Masukkan biskut ke dalam beg plastik. Ketuk-ketuk biar hancur.



2) Masukkan butter ke dalam beg plastik tadi. Ramas-ramas dengan biskut biar sebati.



3) Masukkan ke dalam loyang. Tekan-tekan biskut biar padat. Loyang yang digunakan mesti yg boleh dicabut pada bahagian bawah. Kemudian simpan dalam peti ais sehingga hendak digunakan.

4) Pukul fresh cream sehingga bila diangkat akan terbentuk macam tanduk.

5) Dalam mangkuk lain, cairkan cream cheese dengan meletakkan mangkuk yg ada cream ni ke dalam air panas( beralaskan air panas) Kemudian masukkan gula, madu dan kulit lemon ke dalam cream cheese. Kacau biar sebati.

6) Masukkan pula yogurt dan susu ke dalam mangkuk di langkah ke 5. Kacau biar sebati. Pastu masukkan gelatin. Kacau lagi.

7) Campurkan adunan cream cheese tadi dengan fresh cream yg telah dipukul tadi. Masukkan juga lemon jus. Kaup balikkan dengan spatula sehingga bergaul mesra.



8) Ambik 1/4 dari adunan. Campurkan dengan 6 sudu jem. Kacau rata.


9) Kemudian masukkan 1/4 adunan jem ni ke dalam adunan selebihnya. Kacau perlahan biar jadi bentuk mable.



10) Tuangkan separuh adunan ke dalam loyang yg ada biskut tadi. Taburkan pula dengan blueberry fruit. Masukkan pula adunan yg selebihnya. Simpan dalam peti ais sehingga beku.


No comments: